Star Beach Village

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden op Kreta

Van de talloze Griekse eilanden die jaarlijks door toeristen worden bezocht is Kreta een van de meest populaire. Het is het grootste eiland van Griekenland en beschikt over een groot aantal resorts en hotels om de vele duizenden jaarlijkse bezoekers van accommodatie te voorzien.

Kreta is behalve een prachtige zonnige bestemming met zee en strand ook een eiland van natuurlijke schoonheid en cultuur, waarvoor je aan een paar dagen niet genoeg hebt om het helemaal te kunnen verkennen.

Als we zeggen dat je van elke locatie die je bezoekt eigenlijk altijd wel de hoofdstad dient te bezoeken, zouden we Heraklion ook aan deze lijst moeten toevoegen, maar over het algemeen wordt de stad niet echt als bezienswaardigheid beschouwd. Heraklion is tijdens een aardbeving in 1926 en gedurende de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest en daarna zijn veel van de oude bouwwerken niet in ere hersteld, maar vanwege geldgebrek vervangen door veel betonnen gebouwen zonder charme. Je ziet her en der nog wel restanten van oude gebouwen en bouwwerken terug in de hoofdstad en voor de interessante musea is de stad zeker het bezoeken waard, maar er is zoveel meer op Kreta.

Er zijn zoveel prachtige en interessante plekken te zien en te ervaren op Kreta dat je eigenlijk wel een paar weken nodig hebt om ze allemaal te kunnen bezoeken. Om je een indruk te geven, noemen we hieronder een aantal van de meest populaire natuurlijke en culturele bezienswaardigheden die je tijdens je bezoek aan Chersonissos en Kreta in het algemeen eigenlijk niet mag missen.

Knossós

Als je op vakantie op Kreta bent moet je Knossós gezien hebben. Dit is een van de meest bezochte trekpleisters op het hele eiland. Ooit was dit mogelijk de hoofdstad ten tijde van het Minoïsche tijdperk, toen Kreta een belangrijk centrum voor de zeehandel was. Je ziet in Knossós vele opgravingen uit die tijd, maar het meest indrukwekkende daarvan is die van het paleis, wat zo’n vierduizend jaar oud is en deels weer is opgebouwd. Je kunt hier ook de troonzaal bezoeken, die dagelijks rijen bezoekers trekt. Het kan hier gedurende de zomer erg druk zijn, aangezien het een zeer populaire attractie is, dus het beste is om vroeg te komen om de drukte en de warmte zoveel mogelijk te vermijden.

Het lepra-eiland Spinalonga

Het eiland Spinalonga, dat voor de kust van Kreta ligt, herbergt een oud Venetiaans fort uit de zestiende eeuw. Oorspronkelijk werd het fort gebouwd om vijanden van het eiland af te houden, maar van 1903 tot 1959 werden hier leprapatiënten in een speciale kolonie ondergebracht. Hiermee werd het meer een soort van gevangenis voor zieke mensen. Tegenwoordig is het eiland met het fort een toeristenattractie geworden, dat dagelijks druk wordt bezocht door groepen toeristen onder begeleiding van gidsen, die in detail over de achtergrond van het eiland en de ‘leprozen’ kunnen vertellen.

Lassithi Hoogvlakte

De Lassithi Hoogvlakte is een indrukwekkende bezienswaardigheid op Kreta. Dit plateau ligt op 800 meter boven de zeespiegel en de route er naar toe is al de moeite waard. Deze vlakte ligt tussen de hoge bergtoppen van de Dikti bergen en staat vol met windmolens. Je hebt hier ook prachtige uitzichten zonder windmolens en kunt hier bovendien uitstekend wandelen of hiken, alhoewel veel van de routes voor gevorderde wandelaars/hikers zijn.

De Venetiaanse haven van Chania

Chania is na Heraklion de tweede grootste stad van Kreta en wordt wel gezien als de mooiste en meest romantische stad van Kreta. Je vindt hier de langste havenpromenade van Kreta, met prachtige Venetiaanse huizen en mooie straatjes om doorheen te slenteren. Verder vind je hier ook een 16e eeuwse vuurtoren. In vele opzichten doet het aanzicht van de stad hier dan ook denken aan Venetië. Verder zijn hier talloze uitstekende restaurants en taverna’s te vinden, waar je echt authentiek Grieks kunt eten, dus plan het bij voorkeur zo dat je hier je lunch of diner kunt hebben. Ook vind je hier vele winkels en een versmarkt en is het Archeologische museum van Chania ook de moeite van het bezoeken waard.

Sarandaris Baai

Niet ver van Chersonissos vandaan ligt de Sarandaris Baai. Deze baai wordt afgeschermd door de Kaap Sarandaris die de wind tegenhoudt, waardoor de stranden hier vrijwel geen golven hebben en het water zeer kalm is. Je vind hier dan ook een ongerepte, prachtig blauwe zee en rustige stranden. En als je na het wandelen trek hebt gekregen zijn er verschillende restaurants en barretjes langs dit deel van de kust.

Koutouloufari

Ongeveer een kilometer landinwaarts vanuit Chersonissos ligt het plaatsje Koutouloufari, dat grotendeels is opgebouwd in het Venetiaanse tijdperk van de 16e eeuw. Het plaatsje biedt een prachtig uitzicht over de vlakte, maar was oorspronkelijk een vluchtoord waar mensen zich konden verbergen voor piraten. Het dorpje aan de voet van de berg Pyrgias ligt op een hoogte van 100m en heeft de charme behouden door de geplaveide straatjes en steegjes en stenen huizen rondom een echt dorpsplein. Dit is een voorbeeld van een echt Kretenzisch dorpje zoals je ze eigenlijk alleen in het binnenland van Kreta aantreft.

Vai

Vai is bekend vanwege zijn unieke palmstrand. Hier in het oostelijk deel van Kreta vind je het grootste natuurlijke palmbos van Europa. Het bos bestaat uit dadelpalmen en werd uitgeroepen tot beschermd gebied nadat toeristen hier in de jaren ’80 veel schade aanbrachten en bergen afval achterlieten. Nu het bos weer is hersteld en open gesteld voor bezoekers trekt het jaarlijks duizenden toeristen.

Samaria Kloof

Als je op Kreta op vakantie bent, dan moet je de Samaria Kloof echt gezien hebben. Het is de langste kloof van Europa, met een lengte van 12,8 km. Om dit ravijn of rivierdal geheel door te lopen begin je op de hoogvlakte Omalos, van waar het een wandeling is die, afhankelijk van je snelheid, tussen de 5 tot 8 uur in beslag zal nemen tot aan het kustplaatsje Agia Roumeli. Uiteraard zijn er wandelingen mogelijk van kortere duur. Er is ook een andere route van 3,2 km.

Diktaion Andron grot

Mocht je de Lassithi Hoogvlakte bezoeken, dan is een extra uitstapje naar de Psychro Cave zeker een aanrader. Het is een oude heilige Minoïsche grot, waarvan de legende wordt verteld dat dit de geboorteplaats was van de Griekse god Zeus. Zorg er wel voor dat je goede comfortabele schoenen draagt met voldoende grip, aangezien het een flinke klim is, die op sommige plekken steil en glad kan zijn.

Bereken uw prijs en profiteer van de beste deal:
Tui
v.a. € 499 (incl. vlucht en transfer)
Alle reisbureaus tonen