Star Beach Village

Klimaat

Kreta, het grootste eiland van Griekenland, heeft een warm mediterraan klimaat door zijn ligging in de Middellandse Zee. Het eiland is na de Minoïsche periode, waaruit het paleis in Knossós stamt, achtereenvolgens in handen geweest van verschillende overheersers: de Romeinen, Arabieren, Byzantijnen, Venetianen en Turken. Pas daarna heeft het zich aangesloten bij het koninkrijk van Griekenland. Van al deze culturen zijn nog sporen te vinden op het eiland en je ziet bijvoorbeeld nog een Venetiaanse haven terug in de plaats Chania en vind overblijfselen van Romeinse bouwwerken op Kreta.

De noordzijde van het eiland is het meest in trek bij toeristen voor de zon en zee, terwijl de zuidzijde een stuk rustiger is en meer lokalen aantrekt. De zee is hier ook een stuk onstuimiger dan in het noorden.

De zomermaanden zijn op Kreta warm en droog, met gemiddelde temperaturen rond de 28 ºC tot 30 ºC. De gevoelstemperatuur in landinwaarts gelegen plaatsen is hoger dan die aan de kust, waar de zeewind voor verkoeling zorgt. Daardoor kan de temperatuur landinwaarts op warme dagen oplopen tot 40 ºC. De watertemperatuur ligt rond de 27 ºC.
De wintermaanden zijn een stuk koeler, maar winters zijn nog altijd zacht. Er valt wel meer neerslag in de winter en de temperaturen liggen rond de 15 ºC. De temperatuur van het zeewater is dan gemiddeld 17 ºC.

De beste tijd om naar Kreta te reizen is van mei tot en met oktober, waarin de temperatuur aangenaam is en er nauwelijks neerslag valt. Met name in juli en augustus valt er praktisch geen neerslag. Het meest comfortabel is het dan ook om je vakantie aan de kust door te brengen, aangezien landinwaarts de temperaturen een stuk hoger kunnen liggen door het gebrek aan verkoeling van de zeewind.

Bereken uw prijs en profiteer van de beste deal:
Tui
v.a. € 499 (incl. vlucht en transfer)
Alle reisbureaus tonen